W jaki sposób przechowywać topy?

0

Poświęciłeś swoim maleństwom sporo czasu – najpierw szukając idealnej odmiany, sadząc nasiona, a później miesiącami doglądając swoje skarby. Nadszedł czas zebrania plonów z Twoich pięknych roślin – niestety same zbiory to nie wszystko. Teraz czeka Cię tak zwany „curing”. Kurowanie służy wydobyciu jak najlepszego bukietu smaku i aromatu z wypracowanych zbiorów. Musisz pamiętać, że po zbiorach plony muszą unikać jakiegokolwiek światła, a zwłaszcza światła słonecznego.

W pierwszych dniach suszenia rośliny wydzielają silny zapach – w tym czasie uważaj na wścibskich sąsiadów. Unikaj więc otwierania okien w „suszarni”, żeby zapach nie powędrował do niechcianych gości. 

Na samym początku curingu wielu growerów korzysta z papierowych brązowych torebek – zapomnij o workach plastikowych czy białych papierowych torebkach. 

Plastik jest gwarancją pleśni na pąkach, z kolei biały barwnik na papierowych torebkach zawiera resztki wybielacza, co wpływa na cierpkość, a nawet toksyczność topów.

Pąki umieść w torebkach na głębokość po kilkanaście centymetrów, staraj się raz dziennie je przemieszać, sprawdzając jednocześnie czy nie pojawiła się pleśń.

Podczas suszenia musisz zaopatrzyć się w szklane słoiki z zakrętkami. Kiedy rośliny będą tak suche, że zaczną „strzelać” przy łamaniu gałązki, odrywaj je od rośliny i luźno wkładaj do przygotowanych wcześniej słoików. Wypełnij 2/3 słoika i luźno nałóż zakrętkę. 

W słoiku nadal będzie potrzebne świeże powietrze, by cukry i chlorofil perfekcyjnie się rozłożyły. Zagwarantuje to płynność i łagodność palenia, a redukcja ilości chlorofilu skutkuje mniejszą surowością i brakiem posmaku zieleniny. 

Przez pierwsze 2 tygodnie każdy słoik skrupulatnie sprawdzaj – codziennie. Bez wymówek. Uchroni Cię to przed niechcianą pleśnią. Po kontroli spakuj zawartość w nieco inny sposób niż ostatnio – to wspomoże jeszcze równiejszy proces curingu.

Po kilku tygodniach teoretycznie wszystko powinno być w porządku, ale niektórzy wolą pociągnąć temat jeszcze chwilę dłużej. W tym przypadku im dłużej – tym gładsze jest później jaranie. 

About Author

Skomentuj

Skomentuj przez FB

komentarzy